Informatie

Blije Billetjes verkoopt verschillende producten, op deze pagina vind u informatie over de verschillende soorten (Pocket)luiers van Blije Billetjes en de gebruiks- en wasvoorschriften van alle luiers. Mocht u na het doornemen van deze informatie toch nog vragen hebben kunt u uiteraard contact met ons opnemen via info@blijebilletjes.nl of via telefoonnummer +31621261671.

 

Pocketluiers:

Een pocketluier is een luier bestaande uit 2 lagen:

Een waterdichte buiten laag (met leuke prints en kleuren!), gemaakt van duurzame waterdichte, ademende, polyester met TPU laag (thermoplastisch elastomeer). Sommige luiers hebben een zachte buitenkant, maar dit veranderd niets aan de werking van de luier.

De binnenlaag kan van microvezelfleece, bamboe, of houtskool bamboe zijn. Dit zijn de keuzes die Blije Billetjes in het assortiment aanbied.

 

Microvezel fleece is gemaakt van polyester en polyamide. Het voelt zacht aan, als een natuurlijke stof, is licht van gewicht, sterk, rekbaar, waterafstotend, ademend, krimpvrij, vormvast, goed te reinigen en sneldrogend (ongeveer 8 uur)

 

Bamboe is een natuurlijke, duurzame en ronde vezel. Bamboe is van nature antibacterieel, wat het uitermate geschikt maakt voor de gevoelige baby-, eczeem-, of allergische huid. Bamboe heeft een open/holle vezel en kan daardoor tot 50 % meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld microvezel. De droogtijd van de bamboe luier is wat langer (ongeveer 1 à 1½  dag).

 

Bamboe houtskool is een natuurlijke, duurzame en ronde vezel. Het houtskool bestaat uit op hoge temperatuur gedroogde (verkoolde) bamboe en wordt niet gebleekt, hierdoor is het nog milieuvriendelijker en heeft het zijn donkergrijze uiterlijk. Tevens voelt de bamboe houtskool luier het meest droog aan van alle luiers. Bamboe is van nature antibacterieel, wat het uitermate geschikt maakt voor de gevoelige baby-, eczeem-, of allergische huid. Bamboe heeft een open/holle vezel en kan daardoor tot 50 % meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld microvezel. De droogtijd van de houtskool luiers is kort (ongeveer 4 uur). Deze luiers zijn uitermate geschikt voor de nacht.

 

Gebruik:

Tussen de 2 lagen zit een opening, de zogenaamde “pocket” waarin boosters gestopt worden.

De boosters/ inleggers bepalen het absorptie vermogen van de luier. Ze trekken het vocht aan, de binnenlaag van de luier zelf voelt hierdoor droger aan.  Door meerdere boosters op elkaar te plaatsen kunt u voor uw kindje de meest ideale samenstelling maken. Naar mate uw kindje ouder wordt zal ook de hoeveelheid urine toenemen en kan het zijn dat u een andere combinatie van boosters  prettiger vindt. Wanneer de luier nat is, moet hij in zijn geheel vervangen worden.

 

Blije Billetjes bied de volgende boosters/ inleggers aan:

 

 

Blije Billetjes biedt u een volledige luier (gemiddeld genomen) met 1 maal een 3 laags en 1 maal een 5 laags booster aan. Wanneer uw kindje nog klein is, is een 3 laags booster vaak nog voldoende. U kunt dit ophogen naar 5 lagen en uiteindelijk zijn voor overdag doorgaans 8 lagen voldoende.

Voor de nacht adviseren wij om uiteindelijk 10 lagen te gebruiken. Vaak is een verschoning tussendoor dan nog wel nodig, maar ook dit hangt af van het plas gedrag van uw kindje.

 

Inlegvel:

In de luier (indien nodig ook bij een zwemluier of trainer) legt u een inlegvel om ontlasting op te vangen. Het inlegvel laat de urine door en zorgt voor een droger gevoel aan de billetjes, zo blijven ze blij! De inlegvellen van Blije Billetjes zijn biologisch afbreekbaar en mogen door het toilet gespoeld worden. U kunt er eventueel voor kiezen om ze mee te wassen. Dit kan eventueel in een was netje, de vorm blijft echter niet altijd goed behouden. Vouw de inlegvellen niet dubbel, maar knip er eventueel een stukje af. Zorg er ook voor dat het vel niet uitsteekt, dit kan voor lekkages zorgen.

 

TIP: gebruik bij de eerste ontlasting (meconium) een inlegvel. Wanneer u borstvoeding geeft heeft u doorgaans nog geen inlegvellen nodig omdat de ontlasting dan vaak zachter is.

 

De inlegvellen zijn verkrijgbaar in:

  • Viscose (40 gram, dit is dikker dan de veelvoorkomende 32 gram.)
  • Bamboe

Wasbare luiers moeten vaker verschoond worden, om luieruitslag te voorkomen. Ongeveer om de 2 à 3 uur (en wanneer ze nat zijn), afhankelijk van het plas- en ontlastingspatroon van uw kindje. Wanneer uw kindje ouder wordt, krijgt het een duidelijker ritme en kunt u het verschoningspatroon aanpassen.

 

Verschonen:

Op de voor- en zijkant van de luiers zitten drukknoopjes, hiermee kunt u de maat verstellen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de pagina Maattabel.

Het is aan te raden om de maat van de luier in te stellen alvorens u de boosters in de opening plaatst. De drukkers hoeft u overigens niet van elkaar te halen voordat u de luiers gaat wassen. Maak de luiers van tevoren klaar, dat kost u steeds minder tijd, aangezien u er steeds meer handigheid in krijgt!

 

Wassen en bewaren:

Deze informatie geld ook voor de zindelijkheids- trainers en de zwemluiers.

Was de luiers voor gebruik een aantal (4 tot 6 keer) maal. Dit is nodig om onder andere de gebruikte chemicaliën weg te spoelen. Het absorptievermogen is optimaal na minimaal 6 keer wassen.

Spoel de luiers van tevoren NIET uit, maar leg ze open in de waszak (tevens in ons assortiment). U kunt ervoor kiezen om de boosters er een stukje (of helemaal) uit te halen, zo komen ze makkelijker uit de luier in de wasmachine. Sluit de waszak niet af. Wanneer u dit wel doet, heeft u kans dat de ammoniak in de urine de luiers aantast, of dat er schimmels ontstaan. Was de luiers in elk geval om de dag.

Voor onderweg kunt u de luiers bewaren in een wetbag. Een wetbag is waterdicht met 2 vakken, waarin ruimte is voor ongeveer 5 vieze luiers en eventueel schone wasbare doekjes.

U kunt de luiers wassen op 30 graden. Incidenteel mag het op 60 graden (géén kookwas), maar dan slijt de luier aanzienlijk sneller!

Gebruik een colour, poeder wasmiddel. Dit bevat geen bleekstoffen. Vloeibaar wasmiddel laat een laagje achter in de luier, waardoor het absorptievermogen aangetast wordt, gebruik om deze reden ook géén wasverzachter. U hoeft echter geen speciaal luier wasmiddel te kopen. De luiers kunnen eventueel ook mee gewassen worden met de gewone was.

U kunt de luiers en de boosters in de droger stoppen, op een lage stand, maar ook dan slijten ze aanzienlijk sneller!

Het beste is drogen in de zon. De zon werkt als een natuurlijke bleekmaker.

Wanneer de luiers en boosters droog zijn, begint u de cyclus opnieuw!

 

Heel veel plezier, maar ook succes met het wasbaar luieren.

Nogmaals bij vragen, neem gerust contact met ons op.